Testimonials

Online cursus en cursus kort, kort, kort:

Ik leerde Dorothee kennen toen ik min of meer toevallig bij haar op de schrijfcursus ‘Kort, korter, kortst’ terechtkwam. Een eyeopener. In die cursus en in de twee daarna – waar ik me bewust voor inschreef – viel me steeds weer en meer op waar Dorothee goed in is. De cursussen kloppen als een bus: theorie en praktijk evenwichtig opgebouwd, verrassende opdrachten en feedback waar je wat aan hebt. Maar dit gezegd hebbende, is toch een goede docent de kers op de taart. En dat is Dorothee: ze is inhoudelijk sterk en daarbij ook heerlijk inspirerend en stimulerend. Met Dorothee als docent kom je echt verder met wat je maar wilt schrijven.
Jose Niekus

Over alle schrijfcursussen:

Als je mij na negen cursussen bij Dorothée zou vragen:`Waarom volg je steeds opnieuw weer een cursus schrijven, kan je het nu nog niet?´, dan is mijn antwoord:´Ik raak nooit uitgeschreven. Schrijven helpt mij bij alles.’
Veel ouderen zijn eenzaam, ik niet, mede door het schrijven. Het laat mij veel zien, meer dan vóór de cursussen: Ik kijk en luister anders naar mensen, lees boeken op een andere manier. Ik denk meer na en beleef de dingen in het leven anders dan voorheen. Dat brengt schrijven teweeg in mijn leven van nu. Dorothée laat mij de dingen anders zien. Ik word dit jaar 82 jaar, maar zij geeft mij het gevoel dat ik niet te oud ben om te leren. Er ligt zelfs een manuscript van mij bij een uitgever. Dat had ik niet voor elkaar gekregen zonder haar vertrouwen en haar coaching.
Wie had dit vier jaar geleden kunnen denken toen ik aan de cursussen begon? Ik niet!
Betty van Bellen-Goddijn

Over schrijfcoaching:

Schrijfcoaching bij Dorothée overtrof mijn verwachting. Het lukte Dorothée om geschreven stukken (non-fictie in mijn geval) op allerlei niveaus te analyseren en mij daarmee inzicht te geven in ‘wie ik ben als schrijver’, ‘wat mijn verbeter-potentieel is in het schrijven’ en ‘wat ik nu eigenlijk bedoel’. Ze is in geen enkel opzicht ‘oordelend’ in haar feedback, waardoor ik mij zeer op me gemak voelde en alle feedback bij mij landde. Ook in praktische zin is het erg prettig om met Dorothée te werken: ze is flexibel met afspraken en het was vaak geen probleem om kort voor een sessie nog stukken toe te sturen. Al met al, was schrijfcoaching bij Dorothée een bijzonder leerzame en leuke ervaring. Ik kan iedereen aanraden met haar te werken.
Martine Verweij [www.squarewise.com | www.greenbridges.com]

Tijdens het opstarten en bewerken van mijn website werd mij geadviseerd om deze ook door ‘vreemde ogen’ te laten beoordelen. Nu ‘dwingen’ vreemde ogen meestal; bij de toelichting door Dorothée voelde ik geen enkele dwang ;-). Samen keken wij naar de (tekstuele) opbouw op mijn website en meerdere adviezen en afwegingen om aanpassingen door te voeren én andere zaken weer weg te laten, werden door mij ter harte genomen. Een positief kritische benadering in alle rust, die mijn website heeft gemaakt zoals die nu is en zoals ik die voor ogen had. Reacties die ik inmiddels op de website ontving:
rustig, overzichtelijk, kernachtig en helder, professionele uitstraling.
Dus Dorothée, mede aan jouw inbreng is te danken dat de website ‘staat’ èn klinkt als een klok ! Dank !
Wouter van Veldhuijsen [SOD Onderzoek]

Over de basiscursus creatief schrijven

Wat ik zocht was een methode om gemakkelijker te gaan schrijven: hoe kom ik aan een verhaal, hoe bouw ik het op, hoe kies ik een stijl, hoe ga ik door blokkades heen en dergelijke.

Wat ik inmiddels geleerd heb is dat ik waarschijnlijk beter schrijf met een pen dan op de PC en dat ik me door van alles kan laten inspireren, zoals foto’s, herinneringen en objecten. Dat het vaak een kwestie van gewoon beginnen is.

Paul Vroom

Een zeer kritische vriendin kwam met de vraag: Wat heb je nou aan dat creatief schrijven?
Lastig om een antwoord te formuleren. Het heeft mij vooral geleerd te kijken, te luisteren…de zintuigen te gebruiken. Dat is voor mij zeer waardevol gebleken. Het stelt je in staat alles om je heen te benoemen. Met enige fantasie kom je snel tot een verhaaltje, door waar te nemen kun je het steeds uitbreiden.

An Perquin

Over korte verhalen schrijven

We leren om verschillende scenario’s uit te werken. Soms kiest een ander de plot.
We leren om na te denken over ons eigen schrijven en over de criteria die we daarbij hanteren.
We leren om niet te spastisch te doen over spelling en grammatica, maar om onze creativiteit aan te boren.
We leren ook heel veel van elkaars voorbeelden en de reacties in de groep.
We leren om spontaan, binnen een bepaalde tijdslimiet te schrijven.
We krijgen feedback die soms totaal onverwacht is, waardoor je je eigen aannames onder de loep neemt.
We leren om ons te beperken 3/4 A4 maximaal bijvoorbeeld.
We worden geïnspireerd door het voorlezen.

Anoniem

Over levensverhalen schrijven

Je wilt graag weten wat ik van de cursus vind? Ik vind het echt geweldig. Als vriendinnen vragen naar de cursus dan zeg ik: ‘Het is de leukste cursus die ooit gedaan heb!’

Mia Wijtzes

Mijn leven werd bij jou een verhaal. Mijn verhaal kwam bij jou tot leven.

Een creatief proces, een ontmoeting met mezelf, met jou als ‘gids’.

Francien Koomen

Over de cursus columns schrijven

Ik heb geleerd om op een andere manier naar columns te kijken, om te schrijven over onderwerpen waar ik normaal niet zo snel of makkelijk over zou schrijven en om een betere structuur aan te brengen.

Vincent van den Eeden